Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Αναστολή δόμησης σε επτά δήμους του Υμηττού ...


10s10dom
Το ΥΠΕΝ οφείλει να ολοκληρώσει νέο Προεδρικό Διάταγμα για το σύνολο του Υμηττού και τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτού.
   
Σε αναστολή της έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών στον Υμηττό έως τον Οκτώβριο του 2018 προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ). Η αναστολή αφορά στους επτά από τους έντεκα δήμους στους οποίους ανήκει διοικητικά ο Υμηττός, καθώς αυτοί κατάφεραν να ακυρώσουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας το διάταγμα προστασίας του ορεινού όγκου. Η αναστολή επιβάλλεται προκειμένου το ΥΠΕΝ να ολοκληρώσει το νέο προεδρικό διάταγμα για το σύνολο του Υμηττού και τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτού.

Την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύτηκε η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία έκανε δεκτές τις προσφυγές επτά δήμων και ακύρωσε το διάταγμα προστασίας του 2011 στα όρια των περιοχών αυτών. Πρόκειται για τους Δήμους Κρωπίας, Παιανίας, Ηλιούπολης, Ελληνικού - Αργυρούπολης, Παπάγου - Χολαργού, Γλυφάδας και Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, οι οποίοι αντιτάσσονται στους αυστηρούς πολεοδομικούς περιορισμούς που θέσπισε το διάταγμα του 2011 και προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας την κατάργησή του.

Σε συνέχεια της απόφασης, το ΥΠΕΝ προχώρησε σε αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών στον Υμηττό για ένα έτος. Η απόφαση αφορά μόνο τους επτά δήμους και όχι το υπόλοιπο κομμάτι του Υμηττού (στους Δήμους Αθηναίων, Καισαριανής, Βύρωνα και Αγίας Παρασκευής), για το οποίο δεν κατατέθηκαν προσφυγές. Το ΥΠΕΝ επιβάλλει την αναστολή ενόψει της εκπόνησης νέου προεδρικού διατάγματος για το όρος και της σύνταξης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Το διάταγμα θα επανεξετάσει κάποια ζητήματα ήσσονος βαρύτητας. Είναι όμως αμφίβολο αν θα υπάρξει στο νέο πλαίσιο η άρση των περιορισμών που οι δήμοι επιθυμούν, καθώς η απόφαση του ΣτΕ δεν ζήτησε κάτι τέτοιο. Στόχος του υπουργείου, πάντως, είναι το νέο διάταγμα να κατατεθεί στο ΣτΕ πριν από το επόμενο καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: