Σάββατο 7 Απριλίου 2018

Ένας κήπος στη σκιά της Ακρόπολης περιμένει …

Η σημερινή κατάσταση του κήπου παραμένει εντελώς αποκαρδιωτική. Σύντομα όμως θα αλλάξει μορφή...
Θα μπορούσε να είναι μία από τις πιο μυστηριακές και όμορφες γωνιές στην ιστορική καρδιά της πόλης. Ενας κήπος με ελιές που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης, στην ευρύτερη περιοχή των Αναφιώτικων. Για να τον βρει κανείς αρκεί να πάρει τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και να ανηφορίσει δεξιά στη Θρασύλλου.
Δυστυχώς η εικόνα που θα αντικρίσει είναι αποκαρδιωτική. Ενώ επί δημαρχίας Αντ. Τρίτση ο κήπος εξοπλίσθηκε με παγκάκια και λειτούργησε με λίγα παιχνίδια, ως παιδική χαρά της περιοχής, σταδιακά εγκαταλείφθηκε. Ερήμωσε, τα παγκάκια μισοκαταστράφηκαν, τα παιχνίδια απομακρύνθηκαν, τα δέντρα και η βλάστηση αφέθηκαν κι αυτά στη μοίρα τους, δηλαδή στη φθορά και στις μουντζούρες των γκράφιτι … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ 07:58, 7 Απριλίου 2018).

Το δράμα είναι ότι οι επιφορτισμένοι με τη λειτουργία της πόλεως και εν γένει τη διοίκηση και η κυβέρνηση θεωρούν ότι δεν έχουν ευθύνες. Αδιαφορούν εγκληματικά για το δημόσιο χώρο και τις σχέσεις των πολιτών με αυτούς. Υποβαθμίζουν συστηματικά, εγκληματικά και ανεύθυνα την αισθητική, τη λειτουργικότητα και την ανάγκη των κοινωνιών για ευχάριστες λειτουργίες που αναβαθμίζουν την καθημερινότητα, δίνουν διεξόδους στο παιχνίδι των παιδιών και αποτελούν χώρους συναναστροφής και αλληλεπίδρασης.

Βλέπει κανείς το δημόσιο χώρο σε πολιτισμένες χώρες της δυτικής Ευρώπης και λυπάται αφάνταστα που η Ελλάδα είναι καταρρακωμένη από τους βανδαλισμούς, την εγκατάλειψη, την ασχήμια, τα κατεστραμμένα πεζοδρόμια, τα σκουπίδια και τους γεμάτους λακκούβες δρόμους, τα ψωραλέα αφρόντιστα δένδρα και τα αγριόχορτα παντού.

Θα συνέλθουμε άραγε ποτέ και εμείς; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: