Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Από τη μια χαρά, από την άλλη θλίψη …

ΚΠΙΣΝ: Από το όραμα στην πραγματικότητα

Αποτελώντας παγκόσμιο αρχιτεκτονικό τοπόσημο, περιβαλλοντικό πρότυπο και παράλληλα μητροπολιτικό πολιτιστικό προορισμό, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) είναι ήδη ένα κεντρικό σημείο αναφοράς για την Αττική και την Ελλάδα.



Η υλοποίηση του οράματος αυτού, το οποίο μοιράζονται η Ελληνική Πολιτεία, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το ΚΠΙΣΝ, υπήρξε η βασική πρόκληση που το ΚΠΙΣΝ είχε να αντιμετωπίσει.



Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση του μισού της θητείας του, το διοικητικό συμβούλιο του ΚΠΙΣΝ ανέλυσε πώς το όραμα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που με τόσο αριστοτεχνικό τρόπο υλοποίησε ο Renzo Piano, η δημιουργία δηλαδή ενός δημόσιου χώρου ανοιχτού σε όλο τον κόσμο, υλοποιείται καθημερινά … (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018 16:15).

Επειδή μάλλον θα αναρωτηθείτε για τον τίτλο, σας εξηγούμε αμέσως.

Η υλοποίηση του Κέντρο Πολιτισμού Σταυρός Νιάρχος πραγματοποιήθηκε γιατί υπήρχε όραμα από ένα εξαιρετικό φορέα και ανθρώπους εμπνευσμένους, προοδευτικούς και  καινοτόμους. Πραγματοποιήθηκε γιατί διατέθηκαν άμεσα και αποτελεσματικά ιδιωτικά κεφάλαια και υπήρχε αποφασιστικότητα, εξαιρετική διαχείριση και ηγεσία εφάμιλλη των καλυτέρων από αυτές που δραστηριοποιούνται  παγκοσμίως.

Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που μας δίνουν χαρά και μας εμπνέουν για ένα ζωηρό, δημιουργικό και ελπιδοφόρο μέλλον.

Και τι μας θλίβει;

Το γεγονός ότι η πρόταση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών του 1994, για τη δημιουργία του Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών (βλέπετε http://asclepieion.mpl.uoa.gr/parko/ και https://athensasclepieionpark.blogspot.com/ ), αντιμετωπίζει ακριβώς τα αντίθετα χαρακτηριστικά στην πορεία του προς την υλοποίηση. Και αυτό παρά το γεγονός ότι πολλά από τα περιλαμβανόμενα στο ΚΠΙΣΝ περιέχονται στην πρόταση περί του ΑΠΑ και  αποτελέσαν και  αποτελούν το όραμα για ένα Σύγχρονο Ασκληπιακό Πάρκο ως ένα καινοτόμο περιβάλλον για την Υγεία και  τον Πολιτισμό. Και ένα εξαγώγιμο μοντέλο σύγχρονης και καινοτόμου απάντησης για τις ανάγκες των πολιτών.

Αλλά έτσι είναι η ζωή. Δεν παραιτούμεθα, αλλά μάλλον θα περιμένουμε πολλά χρόνια ακόμα μήπως και αλλάξουν μυαλά οι ιθύνοντες ή έρθουν άλλοι προικισμένοι νέοι με όραμα και  αποφασιστικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: