Κυριακή 14 Απριλίου 2019

Νέα αρχή για το πάρκο στο Γουδί (στην περιοχή Γουδή κύριοι ) …

Με «προίκα» το κτίριο του Μπάντμιντον και αναξιοποίητα κτίρια του στρατού και υπεύθυνο έναν μόνο φορέα για όλη την περιοχή, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό της καθεστώς, θα οργανωθεί η λειτουργία του πάρκου Γουδί - Ιλισίων. Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος, στο πάρκο θα ενταχθούν και εκτάσεις πρασίνου της Πανεπιστημιούπολης και της Πολυτεχνειούπολης, καθώς και άλλων φορέων που λειτουργούν στην περιοχή, ενώ θα εκπονηθεί και ένα ειδικό χωρικό σχέδιο για την αναδιοργάνωση των χρήσεων γης σε ενάμιση έτος. 

Ο φορέας διαχείρισης θα πρέπει σε ενάμιση έτος να έχει εκπονήσει «Ειδικό Χωρικό Σχέδιο» για την αναδιάταξη των χρήσεων γης και του πολεοδομικού πλαισίου στην έκταση του πάρκου.

Ο φορέας διαχείρισης θα πρέπει σε ενάμιση έτος να έχει εκπονήσει «Ειδικό Χωρικό Σχέδιο» για την αναδιάταξη των χρήσεων γης και του πολεοδομικού πλαισίου στην έκταση του πάρκου.

Η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο Γουδί (4.500 στρεμμάτων) και στα Ιλίσια (1.600 στρεμμάτων) προβλέφθηκε το 2011 από το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού. Οκτώ χρόνια αργότερα δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση (έως τις 22 Απριλίου) η πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ίδρυση ενός ενιαίου φορέα για τα δύο πάρκα … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 13 Απριλίου 2019).

Η διαβούλευση είναι μάλλον το ξέπλυμα μαύρης νομοθέτησης, για να το θέσουμε με όρους επικαιρότητας και όχι αποτελεσματικότητας,

Χρόνος 10 ημέρων για διαβούλευση είναι μάλλον κωμωδία. Αφήστε που δε βλέπουμε στη σχετική ιστοσελίδα αν καταγράφηκε η άποψή μας και έτσι ο πολίτης βράζει με το ζουμί του και οι «αρμόδιοι» διαχειρίζονται τις πληροφορίες όπως θέλουν.

Καταθέσαμε απόψεις σε δυο άρθρα και στείλαμε πληροφοριακό υλικό για το Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών – η γνωστή πρόταση του της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ από το 1994 - και αναμένουμε την αντίδραση των αρμόδιών. Αλλά είμαστε σίγουροι ότι δεν θα μας τιμήσουν με την απάντησή τους. Δυστυχώς ο σχεδιασμός παραπέμπει σε νέο Πεδίο του Άρεως. Ευχόμαστε ολόψυχα οι φόβοι μας να μην επαληθευτούν, αλλά οι ενδείξεις …

Ας ελπίσουμε ότι η δημιουργία του φορέα – πράγμα απαραίτητο εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία  – δε γίνεται για να βολευτούν ημέτεροι (μάλλον κάποιος Πολύζος και κάποιοι άλλοι) και να γίνουν διορισμοί, όπως εύστοχα παρατήρησε άλλος πολίτης.

Απορίας άξιον είναι επίσης ότι το σχέδιο νόμου μιλά για δυο εκτάσεις και εκτάσεις του ΕΜΠ και ΕΚΠΑ, πράγμα που θα καταστήσει το όλο εγχείρημα μη υλοποιήσιμο. Ίδωμεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: