Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

Μια βόλτα στην Εθνική Γλυπτοθήκη και το - σχεδόν άγνωστο - πάρκο της …

Είκοσι χρόνια μετά τα θυρανοίξιά της, συνεχίζει να αποτελεί μία ξεχωριστή βόλτα πολιτισμού

(Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος)

Ηδιαδρομή από τον σταθμό του μετρό «Κατεχάκη» μέχρι την είσοδο της Εθνικής Γλυπτοθήκης, που βρίσκεται εντός του Άλσους Στρατού, στου Γουδή, κρατάει δέκα λεπτά, με χαλαρό περπάτημα. Είναι μία ευθεία δρόμος, ευκολοδιάβατος καθώς πρόκειται για ίσιωμα, ενώ η είσοδος στον περιβάλλοντα χώρο της γίνεται από μία μικρή σιδερένια πόρτα, επί της λεωφόρου Παναγιώτη Κανελλόπουλου.

Παρά την εύκολη πρόσβαση σε αυτό το μοναδικό μουσείο για το αθηναϊκό πολιτιστικό γίγνεσθαι, την περασμένη Κυριακή (22.09) το μεσημέρι, επικρατούσε ηρεμία στην περιοχή‧ δεν κατευθύνονταν προς τα εκεί ούτε πεζοί ούτε αυτοκίνητα.

Είκοσι χρόνια από τα εγκαίνια


Με το που περνάς την είσοδο του άλσους, βέβαια, συνειδητοποιείς ότι, όντως, «υπάρχει ζωή» εντός του – δεν είναι μόνο τα γλυπτά που «κατοικούν» το πάρκο, αλλά και οι άνθρωποι. Κάποιοι κάθονται σε παγκάκια και λένε τα δικά τους, άλλοι επιβλέπουν τα παιδιά τους που παίζουν στις πρασινάδες, μία παρέα έχει απλώσει ένα κόκκινο καρό τραπεζομάντηλο στο γρασίδι και απολαμβάνει το πικνίκ της … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 24.09.2024 • 22:30).
 

Με πείσμα νεοπροσήλυτου σε θρησκευτική σέκτα οι αρμόδιοι δε θέλουν να ακούσουν για την αξιοποίηση των τεράστιων χώρων, γνωστών ως Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή και από το 1994, με πρόταση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ως Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών (βλέπετε https://dimos.med.uoa.gr/Parko/).

Η μορφή του Πάρκου, στηρίζεται σε δραστηριότητες για την Υγεία τον Πολιτισμό, το Περιβάλλον και τη Κοινωνική Αλληλεπίδραση. 

Το άρθρο της εφημερίδας αναφέρεται σε κάποιες δραστηριότητες του Πολιτισμού (θέμα που αρνήθηκε πεισματικά πριν πολλά χρόνια να συζητήσει μαζί μας η κα της Εθνικής Πινακοθήκης τότε, Μαρίνα Πλάκα - Λαμπράκη. Το ευχάριστο γεγονός είναι έστω και με πρωτοβουλίες άλλων δραστηριότητες Πολιτισμού που αναπτύσσονται εντός του Πάρκου και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό.  

Προτείνουμε να δείτε τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στον αρχικό σχεδιασμό στη δ/νση https://dimos.med.uoa.gr/Parko/maketes.html.

Οι ενδιαφερόμενοι για τη τύχη του Πάρκου και τη μελλοντική αξιοποίησή του μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας στη δ/νση dimitriossotiriou2@gmail.com αν θέλουν να προτείνουν σχέδια, δραστηριότητες, λύσεις, και κάθε τι που θα είναι χρήσιμο τόσο στη διαδρομή προς την υλοποίησή του, όσο και στη μετέπειτα λειτουργία του.