Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

  Η «προίκα» των μνημείων στην κοινωνία …

Διαβάσαμε με ενδιαφέρον το άρθρο της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με τον παραπάνω τίτλο.

Μάθημα δημόσιας αρχαιολογίας στο εργαστήριο Διάχυτης Νοημοσύνης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας, στο Ηράκλειο Κρήτης. Φοιτητές και καθηγητές από τη Σουηδία, την Ισπανία, την Πολωνία και την Ελλάδα συναντήθηκαν στην Κρήτη, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Innovarch.

Ανοιχτά μουσεία, «υιοθεσίες» μνημείων και πολίτες αποφασισμένοι να διασώσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά, νέες θέσεις εργασίας και βιώσιμη ανάπτυξη: η συζήτηση για τη δημόσια αρχαιολογία εκτυλίσσεται σε πολλά επίπεδα, πάντοτε όμως με άξονα τη σύνδεση των αρχαιολογικών μουσείων και μνημείων με τη ζωή κάθε τόπου … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΕΛΛΑΔΑ, 09.07.2017).
Μας έκανε δε μεγάλη εντύπωση η άποψη του πρόεδρου του Σωματείου «Άνθη της Πέτρας», καθηγητή Ιατρικής, κ. Γιάννη Τσιαούση «Υπάρχουν κάποιες κρυμμένες δυνάμεις στην κοινωνία, οι οποίες αν υπάρξει το κατάλληλο ερέθισμα μπορούν να ενεργοποιηθούν».

Σχετικά με το Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών, είναι αυτό ακριβώς που δεν μπορέσαμε να ανακαλύψουμε. Τις κρυμμένες δυνάμεις και το κατάλληλο ερέθισμα.

Φυσικά και δεν το βάζουμε κάτω. Και είμαστε βέβαιοι ότι η ιδέα των Σύγχρονων Ασκληπιακών Πάρκων θα ευδοκιμήσει κάποτε. Ίσως όταν δε θα υπάρχουμε πλέον. Αλλά έτσι είναι η ζωή.

Και η μεγάλη αλήθεια είναι ότι η κοινωνία πρέπει να δημιουργεί και να κατασκευάζει μνημεία και όχι να περιορίζεται μόνον στην ανάδειξη και αξιοποίηση αυτών που άφησαν άλλοι και δεν κατέστρεψαν οι επερχόμενοι και ο χρόνος.

ΥΓ: Ευχαριστούμε το κ. Γιάννη Τσιαούση για το χρόνο που μας διέθεσε και συνομίλησε μαζί μας για θέματα Πολιτισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια: