Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Γιατί δεν υλοποιείται το Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών …

Διαβάσαμε το άρθρο της κας ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ  «Ο,τι αρχίζει ωραίο τελειώνει με πόνο» και μάλλον νοιώσαμε καλύτερα.

«… Τ​​ο πιο πρόσφατο μεγάλο έργο πολιτισμού που λιμνάζει είναι η Εθνική Πινακοθήκη. Εκλεισε το 2013 για να ανακαινιστεί και να επεκταθεί με προοπτική να ανοίξει το 2015. Το έτος εγκαινίων προσδιορίστηκε για το 2018, στη συνέχεια μεταφέρθηκε το 2020 με άγνωστο μάλλον ορίζοντα. Το εργοτάξιο πάντως διαλύθηκε καθώς αποσύρθηκε και ο μεγάλος γερανός. Το μέλλον άδηλο, το αδιέξοδο πλήρες. Οι παράμετροι, αν διαβάσει κανείς το ρεπορτάζ (του Νίκου Βατόπουλου, «Κ» 23/3), είναι τόσες, ώστε δεν χρειάζεται να είναι κανείς απαισιόδοξος για να «δει» την Πινακοθήκη να επαναλειτουργεί, άγνωστο πότε. Δεδομένων των συνθηκών, το 2020, μοιάζει, απλώς, ευχή …» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, 02.04.2017 : 20:56).

Ο λόγος για το Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών και τα 23 χρόνια που μεσολάβησαν ήδη από την επίσημη εξαγγελία της προτάσεως το 1994 της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών μέχρι σήμερα.

Φαίνεται ότι ο χρόνος «ωρίμανσης» των μεγάλων έργων είναι η τριακονταετία ή η πεντηκονταετία ή κάτι παρόμοιο. Χρόνος αρκετός για να αποδημήσουν ίσως οι πρωτεργάτες και κάποιος επίγονος να καταφέρει να συγκινήσει αρμοδίους και κοινωνία, ώστε να υλοποιηθούν τα αυτονόητα. Και δεν είναι μόνον θέμα χρημάτων. Είναι μίσος της δημόσιας διοίκησης για κάθε τι νέο, καινοτόμο, ευφυές, σύγχρονο, πρωτοποριακό, καθώς και έλλειψη γνώσεων και ευθυνοφοβία στο έπακρο.

Τώρα μπήκε και στον εγκέφαλο του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα να κατασκευαστεί και το γήπεδο της ανώνυμης ποδοσφαιρικής κερδοσκοπικής εταιρείας Παναθηναϊκός ΑΕ εκεί. Ώσπου να συνειδητοποιήσει την εγκληματική τακτική της εξασφάλισης ψήφων ή να κατέβει από την καρέκλα του πρωθυπουργού, αναμένονται νέες καθυστερήσεις και νέοι αγώνες πολιτών και φορέων που ορθολογίζονται, προς προστασία της περιοχής και τη δημιουργίας του Πάρκου. Το οποίο ελπίζουμε να έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και να ονομαστεί «Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: